Akadálymentesítés - röviden
Az esélyegyenlőségi törvény írja elő az akadálymentesítést, mely mint fogalom egyre nagyobb körben ismert, és egyre szélesebb értelemben alkalmazzák.

 Alapvető értelmezése szerint a fizikai, szellemi és érzékszervi fogyatékkal élők számára olyan környezet kialakítását jelenti, mely segíti korlátok nélküli közlekedésüket, tájékozódásukat, és általában minden olyan tevékenység elvégzését, amelyben fogyatékosságuk miatt akadályoztatva vannak. Kiszélesítve a kört, ugyanez a segítség hasznára lehet az idősebbeknek is, de akár mindannyiunknak is

 A fogyatékosság megnyilvánulása és mértéke igen sokféle lehet. Más segítségre van szüksége egy gyengén látó, vagy akár teljesen vak embertársunknak, ismét más segítséget vár el egy rosszul halló ember. Súlyos, halmozott fogyatékosság esetén már segítőre is szükség van.  A komplex akadálymentesítés célja,  a különféle fogyatékosságban szenvedők egyszerre történő "kisegítése".

 A következőkben a mozgásukban korlátozott, kerekesszékhez kötött, segítővel, vagy anélkül közlekedők kisegítésére használható eszközökkel foglalkozunk.
A legnagyobb problémát számukra a szintkülönbségek leküzdése jelenti. Egy egészséges ember észre sem veszi, ha egy küszöböt át kell lépnie. Kerekesszékkel már nem ilyen egyszerű a feladat. Máris felvetődik egy kérdés: mi az a maximális magasság amely kerekesszékkel még gond nélkül átjárható.  A válasz: 2 centiméter.
OTÉK

Két centi magasság felett mobil rámpa használata javasolt. A rámpa nem más, mint egy U alakban meghajlított lehetőleg bordás alumínium lemez, vagy U alakú profil. Azért készül alumíniumból, mert így ellenáll az időjárásnak, és azért bordás, hogy ne csússzon. A hossza attól függ, milyen magasságot kell áthidalnia. Túl meredek nem lehet, mert akkor nehézkes az átjárás rajta. A meredekséget befolyásolja, hogy a rámpán áthajtó személy egyedül hajtja-e a kocsiját, esetleg van-e segítsége, illetve motoros kocsit használ-e. Ez utóbbi akár meredek rámpa használatát is lehetővé teszi. A gyakorlatban a rámpa hosszát a rendelkezésre álló hely határozza meg. Előnye, hogy kis súlya miatt könnyen szállítható, így ott használható, ahol szükség van rá, de természetesen állandó helyre is telepíthető, például egy lakás bejáratához. alu rámpa
A magasság emelkedésével a mobil rámpát már fixen telepített rámpa, vagy lejtő váltja fel. A többség betonból készül, és gyakran ívet is tesznek bele, hogy a hosszú kinyúlást ezzel le tudják csökkenteni. De még így sem mindig sikerül elég helyet megtakarítani, és a rámpa meredekebbre készül a kelleténél. Van, de nem használható. Segítség nélkül nem lehet rajta felhajtani. A másik gyakori probléma a korlát hiánya. A korlát előírás, de drága. Általában az építtető szempontjából ez utóbbi szempont a döntő. mobil rámpa video 1

mobil rámpa video 2
Ha 20 centiméternél nagyobb szintkülönbséget kell áthidalnunk, megjelenik egy új lehetőség: az emelőlap. Képzeljünk el egy  dobozt, amelyre a rajta lévő lehajtható kis fém lejtőn keresztül kerekes kocsival fel lehet hajtani, és a doboz teteje a szükséges magasságig felemeli a kocsit. Különféle gyártók különféle típusai eltérő magasságokra képesek emelni a használót. Az emelés felső határa kb. 1,3-1,6 méter. Ezt ne úgy értsük, hogy nincs olyan emelőpódium, amely ne lenne képes magasabbra emelni. Van, de erre a célra már drága. Később szót ejtünk majd az ide illő megoldásról is.
Most még választhatunk rámpa, és emelőlap - vagy más néven - mozgássérült lift között. Melyiket válasszuk ? Induljunk ki a 20 centiméter magasságból. Az ehhez a magassághoz tartozó rámpa vagy lejtő hossza több mint 4 méter kell legyen. ( 5 százalékos lejtéssel kalkulálva, nem beszámítva a rámpára való ráfordulás helyszükségletét. ) Ha még nagyobb magassággal számolnánk, a rámpa hosszának arányos növekedésén kívül figyelembe kellene vennünk az előírt vízszintes pihenő felületek hosszát ( és költségét ) is. Ilyen méreteknél az anyagiak mellett már esztétikai szempontok is előtérbe kerülnek, még akkor is, ha lenne helyünk ilyen hosszú lejtőt építeni. Az esetek döntő többségében azonban nincs ! ( Gondoljunk akár egy múzeum vagy hivatali épület bejárati lépcsőjére, ami a közforgalmú járdáról közelíthető meg. )
Emelolap - Medibog
Emelőlap

emelőlap video
Bizonyos esetekben, például műemléki védelem alatt álló épületeknél, hasznos lehet a mobil emelőlap. Ha már nincs rá szükség, gyorsan eltávolítható, és így nincs hatással az épület esztétikai megjelenésére. mobil emelőlap video
Ha nincs elég helyünk a lépcső mellett, vagy nagyobb magasságokat akarunk leküzdeni, akkor választhatjuk a korlátliftet. ( Mondhatjuk lépcsőliftnek is, lépcsőjárónak is.) A korlátlift a korláton kapaszkodik fel, követve a lépcső nyomvonalát. A gyártó szállítja a hozzá tartozó speciális korlátot is. Számtalan kialakítás létezik, ezek árban, megbízhatóságban, és a használat biztonsága tekintetében is igen eltérőek lehetnek.
Egy ilyen berendezés ára alapvetően két részből tevődik össze. A már említett korlát árából, ami az olcsóbb, és a rajta „utazó” egység árából, ami lényegesen komplikáltabb, és drágább is. Függetlenül a felhasználandó hossztól, a drága mozgó részre mindenképen szükség van, így kis távolságok esetén a korlátlift relatív drága megoldás. Nagyobb magasságoknál, - akár több emeletről is lehet szó – már lényegesen gazdaságosabb. Az sem gond, ha az emeletek között lépcsőfordulók vannak, ezek igen jól követhetőek a korláttal. Minden korlát egy adott feladatra készül, pontos felmérést követően. Ennek az a hátránya, hogy ugyanaz a korlát máshová már nem építhető be, vagy csak átalakításokkal, ami problémákat okozhat. Jobb ezt elkerülni.

A korlátlift utazó része többféle lehet. Szállíthat kocsival közlekedő embert is, de létezik kocsi nélküli használatra alkalmas kialakítás is. Ennél egy széken ülve lehet a lépcsőn feljutni. Ezt mozgásukban nem korlátozott idősebbek is kényelmesen használhatják.
Mind a szék ülőkéje, mind a lift szállító pódiuma felhajtható. Ennek az a praktikus haszna, hogy használaton kívül így kisebb helyet foglal, nem szűkíti le a lépcsőt. Keskeny lépcső esetén ez nagyon hasznos lehet.
Ha még felhajtva is akadályt jelent, a berendezésnek parkoló pozíciót kell kialakítani. Ez egy íves korlátszakasz segítségével oldható meg, amely kivezeti a korlátliftet a lépcső keresztmetszetéből. 
A modernebb berendezések akkumulátoros hajtásúak. Az akkuk töltésére a felső és alsó véghelyzetekben van lehetőség. Amikor a lift parkol, automatikusan töltődni kezd. Az akkumulátoros hajtás nagy előnye, hogy nem kell a lift áramellátását biztosító vonszolt kábeleket kiépíteni, - ami komplikálja és drágítja a beépítést, - és áramkimaradás esetén sincs különösebb teendő. Mint egy hagyományos liftet, a korlátliftet is lehet egyik végpozícióból a másikba hívni, - erre rádiófrekvenciás jeladók állnak rendelkezésre, - sőt, közbenső állomások kialakítására is van lehetőség. Irányítása igen egyszerű. Kezelheti a használó is, a kísérő is, aki ilyenkor a lépcsőn együtt halad a berendezéssel. Induláskor automatikusan lecsukódó korlátok növelik a biztonságot. Ezek körülveszik a használót, megakadályozva a pódiumról való legördülést. Ha a lépcsőn valami a korlátlift útjába kerül, az azonnal megáll.
Használható beltéren és kültéren egyaránt. A két felhasználást az különbözteti meg, hogy más-más a berendezés felületvédelme. A sokféle választható szín alkalmassá teszi bármilyen lakott környezetbe való beilleszkedésre is

Még mielőtt egy korlátlift beépítése mellett döntenénk, érdemes megvizsgálni, hogy a lépcső mérete lehetővé teszi-e. Fontos a lépcső szélessége, és a legalsó lépcsőfok  előtti hely nagysága, és ha van forduló, annak a mérete.

korlátlift medibog bt
korlátlift
Íves korlát korlátlifthez
Korlátlift terv
Korlátlift összecsukva

korlátlift video

Természetesen a "hagyományos", megfelelő méretű liftek is alkalmasak kerekesszékkel történő használatra, így az akadálymentesítésre is. De mivel ezek nem kimondottan akadálymentesítő eszközök, ezekkel itt nem foglalkozunk.
Foglalkozzunk inkább a mobil akadálymentesítő eszközökkel, melyek a személyi akadálymentesítést szolgálják. Nem egy intézmény akadálymentesítéséről van itt szó, hanem egy személy, egy adott rászoruló  "akadálymentesítéséről". Nem fixen telepített eszközökről, hanem akár egy autóval is szállítható hasznos kis gépekről, amit ott és akkor lehet elővenni, mikor erre szükség van.  Azt tudni kell, hogy ezek használatához segítő kell. ( De valljuk be őszintén, az összes többi akadálymentesítő eszköz használatához is kell segítő.... )
Kell valaki, aki csatlakoztatja a kerekesszéket,  és a lépcsőn irányítja. Ez az irányítás kimerül abban, hogy meghatározza, hogy felfelé vagy lefelé  haladjon.
 A hernyótalpas lépcsőnjáró egy egyik ilyen mobil berendezés, ami képes felmászni a lépcsőn, miközben visz magával egy kerekesszéket.  A berendezés tömege kb. 40 kg, de könnyen két részre bontható, így egy autó csomagtartójába is befér, és viszonylag könnyen szállítható. Alkalmankénti akadálymentesítésre szolgál, olyan helyeken, ahol kevés mozgáskorlátozott fordul meg. Akkumulátor biztosítja a működéséhez szükséges áramot, egy feltöltéssel kb. 120-140 méter tehető meg vele, a terheléstől függően.
A másik hasonlóan hasznos kis eszköz a  lépcsőkuli, ami leginkább egy molnárkocsihoz lenne hasonlítható. Négy kereke van, és azokkal lépdel fel vagy le a lépcsőn. Az emelésben illetve süllyesztésben egy motor segít, amit akkumulátor hajt. Használható kerekesszékkel is, és a hozzá gyártott speciális ülőkével is. A lépcső aljára vagy tetejére érve a kuli a kerekesszékhez rögzítve is maradhat, így azzal együtt lehet tovább haladni.
 Hogy a két említett eszköz közül melyiket érdemes választani, ez az oldal segít eldönteni.
  
Auer hernyótalpas lépcsőnjáró
Scalamobil lépcsőkuli
hernyótalpas video
lépcsőkuli video
Komoly problémát jelent a vészhelyzetek kezelése. Például, ha egy épületben tűz üt ki, és menekülni kell. Biztonsági okokból a liftek általában ilyenkor nem vehetők igénybe, és aki nem tudja a lépcsőt menekülésre használni, segítsége szorul. Ilyen esetekben egy, a hernyótalpas lépcsőnjáróhóz hasonló, szerkezet segíthet. ( Már ahol van ilyen. ) menekítő szék video

Ez a kis összefoglaló talán segít megtalálni egy adott feladathoz a leginkább illő akadálymentesítési megoldást., illetve a rászorulók is megismerhetik a rendelkezésükre álló eszközöket. A technika állandóan fejlődik, mindig kitalálnak valami újat. Ezen a területen is állandó a fejlődés. Lehet hogy pár év múlva idejétmúlt lesz ez a kis összeállítás, de addig is váljék hasznukra !