lépcsőkuli
Személyi akadálymentesítés
Először tisztázzuk a fogalmat ! Az akadálymentesítés esetünkben a mozgásukban korlátozottak számára olyan segítséget jelent, amely lehetővé teszi  számukra a legnagyobb akadály leküzdését, a lépcsőn való fel illetve lejutást. Mindez akkor válik személyivé, ha az ehhez szükséges segédeszköz csak egy adott embert segít, és ezt akár magával is viheti oda, ahol erre szüksége van, szemben az intézményi akadálymentesítéssel, mely fixen telepített eszközökkel teszi lehetővé a bejutást egy-egy épületbe, ezzel akár több rászorulót is segítve

A személyi akadálymentesítés eszközei olyan mobil berendezések, melyek a kerekesszékhez rögzítve, azzal együtt mozogva képesek a lépcsőn közlekedni. Van olyan is, mely akár egyedül is használható, de többségük igényli egy segítő közreműködését. Az ő feladata a berendezés működtetése, ami  különösebb szakértelmet nem igényel, de az alapvető előírásokat be kell tartania, hogy a használat biztonságos legyen. Átlagos fizikummal bárki vállalkozhat egy mobil akadálymentesítő eszköz kezelésére.

Alapvetően két különböző elven működő berendezésről beszélhetünk. Az egyik a hernyótalpas lépcsőnjáró, a másik a lépcsőkuli. Az előbbi egy fogazott heveder segítségével képes a lépcsőn felkapaszkodni, az utóbbi pedig egy igen szellemes műszaki megoldás révén lépeget a lépcsőn. Mindkettő saját hajtással rendelkezik, melyet akkumulátor lát el elektromos energiával. A könnyű szállíthatóság mindkét gépnél lehetővé teszi, hogy tetszőleges helyen vegye igénybe a rászoruló.


hernyótalpas lépcsőnjáró és lépcsőkuli