Hernyótalpas lépcsőnjáró, vagy Scalamobil lépcsőkuli ?
Sokan megkeresnek bennünket, a tanácsunkat kérve, mozgássérült hozzátartozójuknak melyik eszközzel lehetnének inkább segítségére. A funkciója mindkettőnek ugyanaz: a lépcsőn egyedül járni képtelen személlyel közlekedni a lépcsőn. Mégis mikor praktikus az egyiket választani, mikor a másikat ? Milyen szempontok alapján lehet dönteni ?
Először a kis videók segítségével ismerkedjünk meg a gépekkel:  
 hernyótalpas lépcsőnjáró     -    Scalamobil lépcsőkuli

Scalamobil
  

Kezdjük a legfontosabb tényezővel, a lépcsővel !

Már itt is eldől sok minden.


A hernyótalpas lépcsőnjáró csak egyenes lépcsőn képes felmenni.
Íves lépcsőn nem ! A fogazott gumiheveder fogai csak úgy tudnak biztonsággal kapaszkodni a lépcső éleibe, ha azzal párhuzamosak. A lépcsőforduló nem gond, mert ott nem a hevederen, hanem a saját kerekein mozog. Akár meg is fordulhat !
A Scalamobil íves csigalépcsőn is fel tud menni. Ha elég széles a lépcső .... ( Ezt nem árt kipróbálni. )  Mivel a Scalamobil vízszintes mozgatása kézzel történik, a benne lévő motor csak az emelésben segít, van lehetőség  a lépcsőfokonkénti korrekcióra. Arra figyelni kell, hogy a lépcső ne keskenyedjen el annyira, hogy ne maradjon elég helye a keréknek a biztonságos felfekvéshez. ( Ez megint megér egy próbát. )

Mi a  helyzet a lépcső magasságával ? 3-4 emeletig mindkettő működik. Nem mindegy persze, hogy a szállított személy 120 vagy 50 kilós ...
Alapvető kérdés: melyiket könnyebb használni ?

 
A hernyótalpast ! A Scalamobil is megtanulható, de ahhoz több gyakorlat kell. Rá kell érezni a használatra ! Nem akarom megsérteni a hölgyeket, de ők ritkábban éreznek rá. Idősebb korban sajnos még inkább. Jobb ha van egy férfi a közelben aki segít. A hernyótalpas fogantyúját akár el is lehet engedni a lépcsőn. A gumiheveder fogai stabilan kapaszkodnak. A lépcsőkuli esetében ez szigorúan tiltott.  Nagy súlyú személyt egy nála sokkal könnyebb  nehezen fog tudni egyensúlyozgatni a lépcsőn, márpedig a Scalamobilnál erre is szükség van.  

Szűkösebb lépcsőfordulókban a lépcsőkuli a nyerő. Kevesebb helyet foglal. A kerekesszék ülése alatt elfér, nem nyúlik túl, mint a hernyótalpas. Sőt, a klasszikus kerekesszéknél kisebb és könnyebb ülőke is csatlakoztatható hozzá,  ami például egy liftben könnyebb mozgatást tesz lehetővé.

Egy átlagos fizikumú személy kis gyakorlással bármelyik gépet megtanulhatja kezelni, de ha valakinek gond például a lépcsőn hátrafelé fellépegetni, a gyenge látása, vagy egyensúlyi problémák miatt, az egyik géppel sem fog tudni boldogulni. Előfordul, hogy idősödő házaspár egyik tagja valamelyik géppel segíteni szeretne a másikon, és szegény még rosszabb állapotban van, mint akit segíteni akar.  Ilyen esetben jobb lenne egészséges rokon segítségét kérni.

Van ahol nem szempont, de a használhatósághoz tartozó kérdés a szállíthatóság. Mindkettő szállítható egy közepes méretű személyautóban. Még az összecsukható kerekesszékkel együtt is. Hogy előre kell dönteni a hátsó üléseket, vagy sem, az az autó tipusától függ. Tény, hogy a kulit sokkal könnyebb "beemelni". A hernyótalpas is több részre bontható, de még több darabban is jóval nehezebb a kulinál.

Ne feledkezzünk meg arról sem, mi történik a lépcső alján. Mikor leértünk. A kuli a kerekesszéken maradhat, akár mehetünk is tovább dolgunkra vele együtt. A hernyótalpas lépcsőnjárót le kell választani, és el kell helyezni, ha nem akarunk visszamászni vele akár több emeletet. Jó szolgálatot tehet ilyenkor egy kicsi tárolóhely, ahová betolhatjuk ( feltéve, hogy akaratunk ellenére más nem tolja ki onnan. )
Akinek ilyen gépre szüksége van, az már általában rendelkezik kerekesszékkel.

Jogos a kérdés, hogy ahhoz melyik használható ? A Scalamobil egyik kerekesszékhez sem jó, amelyiken nincs megfelelő csatlakozó idom. Ezt, ha a kerekesszék váza alkalmas rá, fel kell rá szerelni. A hernyótalpas lépcsőnjáró a motoros kocsikon kívül bármelyikhez csatlakoztatható, így az alkalmas közösségi felhasználásra is, ( ahol váltakozva más-más kerekesszéket kell csatlakoztatni ).
Milyen nem várt akadályai lehetnek a használatnak ?

Mert vannak ilyenek ? Bizony vannak !

Az a bizonyos emberi tényező... Különösen a lépcsőkulinál fontos, hogy a kezelő megfelelő gyakorlattal rendelkezzen, mert különben az egyensúlyára egyébként is érzékeny mozgássérült félni fog a gépben ! Ez odáig fajulhat, hogy nem lesz hajlandó beleülni ! Akkor meg felesleges az egész. Mit tehetünk ez ellen ? Megfelelő gyakorlatot kell szerezni a használatban, és csak akkor szabad személyt szállítani, ha érezhető magabiztossággal tudjuk kezelni a gépet.
Az új gépek igen drágák, érdemes-e használt gépet venni ?

Venni nem, inkább bérelni érdemes !

Az első lépés, hogy meggyőződjünk róla, hogy a gép valóban az elvárt módon szolgálja-e céljainkat. Ez ne a megvásárlás után derüljön ki ! A használt gépeknél sosem lehet tudni, mikor mondja fel a szolgálatot. Ez ne a használó kockázata legyen. Ha esetleg elromlik a gép, vissza kell adni, és kérni helyette másikat, amit tovább lehet bérelni. Vagy ha a használat során olyan tényező lép fel, ami miatt a további használat szükségtelenné válik, ( itt ne a legrosszabbra gondoljunk, hanem arra, hogy a segített személy felgyógyul ) nem kell vevőt keresni a gépre.  Érdemes ezt alaposan átgondolni, és utánaszámolni.  Ne mondjunk le a próba lehetőségéről sem. Otthoni környezetben, ott, ahol használni szeretnénk. Azok a személyek próbálják ki, akik ténylegesen használni fogják. Erre érdemes időt és energiát szánni.

A használat betanítása sem elegendő mindig. Kérjünk egy leírást a géphez, ami ha otthon elakadunk, a segítségünkre lehet.  Itt szabad puskázni !

Ami a bérleti díjat illeti, a kuli a gazdaságosabb, de a használata több fáradtságot igényel a segítőtől. Van aki a fizikuma vagy kora miatt esetleg nem is tudja használni. Nála nem kérdés, melyik gépet kell választania.
Végül az utolsó kérdés: 
Hol lehet további kérdéseket feltenni, és Scalamobil lépcsőkulit vagy hernyótalpast  bérelni ? A következő elérhetőségeken:  
Medibog
06 30 2328286
medibog@medibog.hu
www.medibog.hu