Mobil akadálymentesítő eszközök
Valójában mik azok a mobil akadálymentesítő eszközök ?
ht
Az akadálymentesítés célja leegyszerűsítve az, hogy könnyebbé tegye a mozgásukban, vagy bármely más tevékenységükben korlátozottak életét. Például lehetővé tegye, hogy egy kerekesszékkel is fel lehessen jutni a lépcsőn. Erre már sok megoldást kitaláltak, de ezek leginkább helyhez kötött, fixen telepített eszközök. Ott használhatók, ahová szánták őket.
Az igazi segítséget olyan eszközök jelentik, amelyeket a mozgássérült és segítője magával vihet, és ott használhatják, ahol szükségét látják. Egészen a lakásból való kilépéstől céljuk eléréséig. Hiába van egy orvosi rendelő akadálymentesítve, ha a rászoruló el sem jut odáig.
Mobil megoldásnak számít egy mozgatható rámpa is, amit oda visznek, ahová kell.

Az igazat megvallva, itt nem erre gondoltunk !
lépcsőjáró
Ez sem az igazi !
rámpa
Két másik megoldást javasolnánk inkább  !  Az egyik a lépcsőkuli, a másik a hernyótalpas lépcsőnjáró.

Mi is az a  a lépcsőkuli ?
lepcsokuli

A lépcsőkuli egy kis fekete doboz, négy kerékkel és fogantyúval, amit rögzíteni lehet a kerekesszékhez. A négy kerék egy sorban helyezkedik el,  ezek segítségével lépked a lépcsőn. Olyan mint egy molnár kocsi, amivel a nehéz zsákokat szállították régen a lépcsőn,  de ennek saját hajtása is van, amit egy akkumulátor hajt. A kezelőnek annyi a dolga, hogy a fogantyún lévő gombok segítségével a  gépet irányítja. Fel, vagy le menjen.

És mi az a hernyótalpas lépcsőnjáró ?
Hernyótalpas lépcsőnjáró TR-93

Ez a kis szerkezet olyan mint egy tank. Képes a lépcsőn is felmászni, miközben viszi magával a hozzá  rögzített kerekesszéket. Itt is szükség van egy segítőre, aki a gombokkal a gépet irányítja. Két részre bontható, így darabonként már nem nehéz mozgatni, és  még egy autóba is befér.

Feladatát tekintve a két eszköz ugyanarra való. Segíti a lépcsőn való fel és lejutást kerekesszékkel, ott, ahol erre szükség van.
A különbségekről, előnyökről és hátrányokról itt olvashat bővebben: összehasonlítás

Mindkét eszköz beszerezhető Magyarországon is. Akár használt, akár új, megvételre vagy kölcsönzésre is.
Érdeklődni a következő elérhetőségeken lehet:

Medibog Bt  /  www.medibog.hu
medibog@medibog.hu
06 30 2328286