Panel akadálymentesítés  
     
 

Panelból épült sokemeletes épületeink lifttel el vannak látva ugyan, így az emeletek közötti közlekedés megoldott, de az utcáról a liftig kerekesszékkel eljutni nem mindig könnyű feladat. Sőt, esetenként igen nehéz.

A képen is látható kialakítású lépcső nem ritka a budapesti panel épületeknél, a magasságbeli különbség a járda szintjéhez képest 1-1,2 méter. Csak az tudja, milyen sok ez, aki naponta kénytelen, - megfelelő segítséget igénybe véve, - levinni rajta egy kocsit, a benne ülő személlyel együtt.

 
 

Az akadálymentesítésre gondolva, a laikusok előtt, de gyakran a szakemberek előtt is, egy lejtő jelenik meg, amely a megfelelő hajlásszöggel, a megfelelő hosszban, előbb-utóbb eléri a kívánt magasságot. Ha elkezdünk számolni, rájövünk, hogy az 1 méter szintkülönbség 12-15 méter hosszú lejtőt igényelne, nem számolva a beiktatott vízszintes szakasszal. Itt erre nincs hely ! Sőt, gondolnunk kell a télre is, amikor a lejtő annyira csúszóssá válhat, hogy még két lábon is nehezen lesz járható, nemhogy két keréken.

 
     
  A következő képek egy emelőlapos megoldást mutatnak be az adott probléma megoldására.  
 

 

Az emelőlap telepítéséhez csak egy adott méretű vízszintes alapra van szükség. Aknát nem igényel, és az ipari áram helyett elég neki a 230 Volt is. Teljesen hangtalan, így az alsó szinten lakók nyugalmát nem zavarja. Kezelése igen egyszerű, könnyen megtanulható. Az eredetileg mobilnak készült gép, - alkalmazkodva a hazai viszonyokhoz, - az alaphoz le van rögzítve. Így a hozzá tartozó görgők segítségével már nem telepíthető át más helyre, de elhárul annak is a veszélye, hogy váratlanul eltűnjön a helyéről. Az illetéktelen használatot kulcsos kapcsoló, és a kezelő elem zárható dobozkába rejtése akadályozza meg.

 

 
Az épület bejárata előtti korlátszakasz átalakításra szorult. Az emelő használatakor kinyitható kell legyen, míg használaton kívül zárható, hogy az alaphelyzetben alsó pozícióban lévő emelőlapra még véletlenül se essen rá valaki. 
 
Panelból készült épületeink elöregedtek, felújításra, javításra szorulnak. Jó lenne, ha az erre szánt pénzből jutna az akadálymentesítésre is.
 

Balogh László

 

Medibog Bt